Suomi 100 – eduskunta esillä oppilaitoksissa 16.–27.1.2017

suomi-100-leena-koskelap
Kuva: Suomi 100/Leena Koskela

Eduskunta järjestää itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan merkeissä tapahtuman, jossa kansanedustajat ja avustajat vierailevat kouluissa. Point College sai 18.1.2017 vieraakseen kansanedustajien avustajana työskentelevän Anette Karlssonin. Eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunto pidetään syksyllä 2017 kun eduskuntatalon remontti on valmistunut.

Ville Skinnarin ja Sirpa Paateron avustajana eduskunnassa työskentelevä Anette Karlsson kertoi Point Collegen opiskelijoille suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi kuinka hän aikanaan päätyi työhön eduskuntaan. Opiskelijapolitiikasta lähtenyt kipinä opintotuen leikkaamisen vastustamisesta on vienyt häntä eteenpäin kohti nykyistä työtä. Anette Karlsson toimii myös poliittisena asiantuntijana Pohjoismaiden neuvostossa, ja muistuttikin opiskelijoita ruotsin kielen opiskelun hyödyllisyydestä.

– Melkein kenestä tahansa voi Suomessa tulla kansanedustaja. Riittää, että on täysi-ikäinen ja Suomen kansalainen. Tarvitaan halu rakentaa parempaa Suomea. Kyseessä on luottamustoimi, Anette Karlsson kiteytti opiskelijoille polkua vaikuttajaksi.

Anette Karlssonin tämänhetkiseen työhön kansanedustajien avustajana kuuluu mm. lakiesitysten ja kirjallisten kysymysten kirjoittamista ja poliittisten muistioiden valmistelua. Päätöksiä valmistellaan pitkään ja syvällisesti.

– Polku vaikuttajaksi voi alkaa vaikka nuorisovaltuustosta. Moni aloittaa kuntapolitiikasta ja etenee sitten eduskunnan tasolle. Löytyy kuitenkin myös niitä, jotka ponnistavat esimerkiksi suoraan julkisuudesta kansanedustajiksi. Viime eduskuntavaaleissa valittiin päättäjiksi ilahduttavan paljon nuoria. Eduskunnan nuorin kansanedustaja on 24 vuotta – ja yllättäen yksi hänen agendallaan olevista pääasioista ovat ikäihmiset. Jos olet koulussa se tyyppi, joka lähtee ajamaan asiaa kun taukotilaan tarvitaan sohva, niin sinusta voi hyvinkin olla yhteisten asioiden hoitajaksi, Anette Karlsson rohkaisi opiskelijoita.

Monelle kuulijalle saattoi olla uutta tietoa, että eduskunnan istuntosaliin on pääsy vain kansanedustajilla. Jopa ministerille, joka ei ole kansanedustaja, on kulku saliin eri ovesta. Esityksen päästyä vauhtiin opiskelijatkin lämpenivät ja kysymyksiä alkoi tulla. Vastauksia pyydettiin niin ryhmäkurista, maahanmuutosta kuin valtionvelasta – ja saattaa kysymyksiä tulle Anette Karlssonille vielä jälkikäteen sähköpostillakin.

p1160546p