Uusia tapoja oppia ja opettaa – työelämälähtöisesti

Point Collegen kautta eteenpäin – ja ulkomaille

Ravintola-alan kokemus + merkonomiopinnot = osaava ammattilainen

Työssäoppimisjakso ulkomailla avartaa maailmankuvaa

Tarun lähihoitajapolku: työssäoppimista päiväkodissa Kiinassa, omassa vanhassa eskarissa, väyläopintoja ammattikorkeakoulussa…

Mimosa Keränen valmistautui Taitaja2017-finaaliin toiseksi parhaan paikalta kunniakirja kainalossaan

Markus Varkki työskentelee Tukholmassa Senior Account Managerina

Armenia, Bulgaria, Suomi – Moris Bakalovin polku johti yrittäjäksi Suomeen ja merkonomiopintoihin Point Collegeen

Inari Hell löysi oman paikkansa lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen parista

Janette antaa Point Collegelle kiitosta kolmikielisyydestä, kansainvälisyydestä, yhteisöllisyydestä, hyvästä ilmapiiristä ja opetuksesta

Point Collegen kautta kansainvälisyyteen – Aleksi Yrtti jatkoi Worcesterin yliopistoon Iso-Britanniaan

Merkonomi, yrittäjän ammattitutkinto... Sirpa Mällinen opiskelee jo toista tutkintoaan Point Collegen aikuiskoulutuksessa

Porvoon vuoden nuori yrittäjä ponnistaa perheyrityksestä – ja Point Collegesta

Lähihoitajaksi opiskelu on monipuolista - Anni kävi Kiinassa työssäoppimassa

Pirjo Pajusalo tekee mattoja maailmalle mittatilaustyönä ja syventää liiketoimintaosaamistaan oppisopimuksella Point Collegessa

Ravintola-alalta hoitajaksi

Huippu-urheilun ja opiskelun voi yhdistää – Oliver Lindell golfaa huipulla ja opiskelee Point Collegessa

Tinja - tanssien töihin perheyritykseen

Anna valmistui lähihoitajaksi

Ronista tuli tiimiesimies

Työssäoppimisjakso ulkomailla avartaa maailmankuvaa


Casandra ja Akseli ryhmäkuvassa muiden opiskelijoiden kanssa. Kuva Casandran arkistosta.

Casandra Julin ja Akseli Hakli suorittivat keväällä 2017 merkonomiopintojensa viimeisen työssäoppimisjakson Shanghaissa. Kiinassa vietetty aika oli sekä mahdollisuus kartuttaa työkokemusta, että oppia millaista on työskennellä kansainvälisesti. Haastattelimme Kiinasta palanneita opiskelijoita ja kysyimme heidän mietteitään matkan jälkeen.

Akseli työskenteli shanghailaisessa matkatoimistossa, jonka pääasiakaskuntaa olivat expatit eli ulkomailta tulleet, Kiinassa työskentelevät ihmiset. Työtehtäviin kuului mm. verkkosivujen päivitys ja kehittäminen, yrityksen sosiaalisesta mediasta huolehtiminen sekä mainosuutisten laatiminen myynnissä olevista matkakohteista. Työkieli oli englanti.
– Mainosuutisten kirjoittaminen oli lempiosa työtäni, koska siinä sai olla luova. Kirjoittaminen oli minulle kokonaan uuden oppimista. Kaiken kaikkiaan Kiinassa vietetty jakso oli mukava työkokemus. Välillä töitä ei riittänyt ihan koko päiväksi, mutta kiinalaiseen työkulttuuriin kuitenkin kuului, että työpaikalla ollaan koko työpäivä, oli töitä sitten tai ei, Akseli kuvaa työtään.

Casandra työskenteli Tokmannin ja Europrisin hankintayrityksessä, jossa hän mm. kirjasi tilauksia tietojärjestelmään ja hoiti kirjanpitoon liittyviä tehtäviä.
– Työ oli erittäin antoisaa. Mielestäni kehityin omalla alallani, liiketoiminnan osaamisessa. Työpäivät olivat pituudeltaan kahdensantuntisia. Töihin piti tulla ajoissa ja kotiin lähdettiin vasta vähän työajan päättymisen jälkeen. Esimiehelläni oli ruotsalainen tausta, ja itsekin Ruotsissa asuneena ja ruotsinkielisenä pystyin käyttämään myös omaa äidinkieltäni. Työkieli oli kuitenkin englanti. Opin valtavasti viestinnästä työpaikalla sekä sen, että täytyy olla tarkka, Casandra kertoo omasta työssäoppimisjaksoaan.

Työssäoppimisjakso avarsi maailmankuvaa ja eroja suomalaisen ja kiinalaiset työkulttuurin välillä löytyi.
– Kiinassa ei luotettu yhtä paljon nuoreen, joka ei ole tehnyt kyseistä työtä ennen. Suomessa sain työssäoppimisjaksoilla paljon enemmän vastuuta, Akseli kiteyttää eroja.
– Huomasin saman asian. Ensin odotetaan, että nuori sopeutuu työhön ja oppia uutta. Minäkään en saanut uusia työtehtäviä samassa tahdissa kuin Suomessa, myötäilee Casandra.

Nuoret saivat työpaikoillaan hyvän vastaanoton aloittaessaan työssäoppimisjakson. Akselille oli laadittu jo työlista valmiiksi odottamaan, ja Casandralla oli työpöytä ja tietokone valmiina odottamassa heti töiden alussa. Työilmapiiriä kumpikin piti hyvin ammattimaisena.
– Toimistossa ei yleensä kuulunut muuta kuin työnteon ääniä, näppäimistön napsutusta, toteaa Akseli.
– Minulla työtehtäviin kuului välillä tuotteiden tarkastaminen, ja sellaisina päivinä kun kyseessä olivat lelut, kuului myös naurua esimerkiksi leijoja tarkastettaessa. Muuten oli kyllä hiljaista ja ainoat äänet kellokortin leimaamisen sisällä olivat työnteon ääniä, Casandra täydentää.

Kumpikin kiitteli sitä, että opintojen aikana Point Collegessa oli käyty läpi eri kulttuurien eroja. Kiinalaiseen ruokakulttuuriin sekä lahjojen antamiseen oli perehdytty jo etukäteen. Myös se tiedettiin, että kohdemaassa joutuu kävelemään paljon. Matkalaukussa olikin mukana hyvät kengät. Se, mihin nuoret eivät olleet osanneet valmistautua oli Shanghain välillä kovinkin kuuma ja kostea ilmasto sekä liikenne.
– Olin varautunut siihen, että lähden erilaiseen maahan toiselle puolelle maapalloa, ja kaikkea voi sattua. Skoottereiden ja polkupyörien kanssa oli joskus vähältä piti -tilanteita, ja yhden skootterin päällä saattoi matkustaa kokonainen perhe. Metron käyttö oli yllättäen helpompaa kuin mihin olin varautunut, Casandra kertoo.
– Matkaan kannattaa lähteä avoimin mielin. Liikenne ja sen hierarkia oli todellakin yllätys. Mitä isompi auto, sitä varmempaa on, että jalankulkija väistää, Akseli täydentää kokemuksia liikenteestä.

Sekä Casandralle että Akselille jäi Shanghain työssäoppimisjaksosta hyvät muistot. Yhteistyökoulussa tutustui uusiin ihmisiin ja opiskelijat pitivät vieraista hyvää huolta ja järjestivät ohjelmaa. Perjantaisin opiskeltiin kiinan kieltä, ja ainakin numerot yhdestä kymmeneen ja kaupanteon perusfraasit tuli opittua.
– Voimme suositella ulkomailla suoritettavaa työssäoppimista lämpimästi myös muille. Matkailu avartaa, sekä Casandra että Akseli toteavat lopuksi.


 

 

Tunnelmia Shanghaista. Kuvat Akseli Hakli.