Point Collegen kautta eteenpäin – ja ulkomaille

Ravintola-alan kokemus + merkonomiopinnot = osaava ammattilainen

Työssäoppimisjakso ulkomailla avartaa maailmankuvaa

Tarun lähihoitajapolku: työssäoppimista päiväkodissa Kiinassa, omassa vanhassa eskarissa, väyläopintoja ammattikorkeakoulussa…

Mimosa Keränen valmistautui Taitaja2017-finaaliin toiseksi parhaan paikalta kunniakirja kainalossaan

Markus Varkki työskentelee Tukholmassa Senior Account Managerina

Armenia, Bulgaria, Suomi – Moris Bakalovin polku johti yrittäjäksi Suomeen ja merkonomiopintoihin Point Collegeen

Inari Hell löysi oman paikkansa lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen parista

Janette antaa Point Collegelle kiitosta kolmikielisyydestä, kansainvälisyydestä, yhteisöllisyydestä, hyvästä ilmapiiristä ja opetuksesta

Point Collegen kautta kansainvälisyyteen – Aleksi Yrtti jatkoi Worcesterin yliopistoon Iso-Britanniaan

Merkonomi, yrittäjän ammattitutkinto... Sirpa Mällinen opiskelee jo toista tutkintoaan Point Collegen aikuiskoulutuksessa

Porvoon vuoden nuori yrittäjä ponnistaa perheyrityksestä – ja Point Collegesta

Lähihoitajaksi opiskelu on monipuolista - Anni kävi Kiinassa työssäoppimassa

Pirjo Pajusalo tekee mattoja maailmalle mittatilaustyönä ja syventää liiketoimintaosaamistaan oppisopimuksella Point Collegessa

Ravintola-alalta hoitajaksi

Huippu-urheilun ja opiskelun voi yhdistää – Oliver Lindell golfaa huipulla ja opiskelee Point Collegessa

Tinja - tanssien töihin perheyritykseen

Anna valmistui lähihoitajaksi

Ronista tuli tiimiesimies

Lähihoitajaksi opiskelu on monipuolista – Anni kävi Kiinassa työssäoppimassa

Anni 16.12.2013, kuva 1

Point Collegen lähihoitajaopiskelija Anni Kallio suuntautumisenaan lapset ja nuoret sai kipinän lähteä hoitoalalle ysiluokalla tehdyn oppilaitosvierailun innoittamana.

Ajatuksia opiskelusta

Lähihoitajaopinnot ovat olleet Annin mielestä monipuolisia. Se, että lukujärjestys vaihtuu joka viikko on ollut hyvä asia ja tuonut mukavaa vaihtelua opiskeluun. Yksi opiskeluajan kohokohtia on ollut se kun on tutoropiskelijana päässyt kertomaan muille opiskelusta alalla, myös omaan entiseen opinahjoonsa.

Työssäoppimisjaksot Anni koki todella merkittävinä. On tärkeää, että opiskelija pääsee kokeilemaan erilaisia asioita ja saa tietoa erilaisista työpaikoista ja osaa näin valita mihin kolmantena opiskeluvuonna erikoistuu. Annin suuntautuminen on lapset ja nuoret. Yhdellä työssäoppimisjaksolla Anni oli omassa entisessä koulussaan koulunkäyntiavustajana maahanmuuttajaluokalla. Harjoittelujakso herätti kiinnostuksen kansainvälisyyttä kohtaan, ja sinetin päätökselle lähteä vaihtoon antoi Shanghaista traditionaalisesta kiinalaisesta lääketieteestä luennoimassa käynyt opettaja. Kolmantena opiskeluvuonna Anni viettikin jo kuusi viikkoa työharjoittelussa Kiinassa.

Kiinalainen juttu

Seikkailu maailman ääriin suuntautui Shanghaihin. Shanghai Institute of Health Sciencen kampuksella Anni opiskeli kaksi päivää viikossa, mm. kiinan kieltä. Työharjoittelupaikka oli yksityinen päiväkoti, jossa Anni työskenteli kolmena päivän viikossa. Työmatka kampukselta päiväkotiin oli haastava ja matka yhteen suuntaan vei puolitoista tuntia. Aamuruuhkat olivat Shanghaissa valtavat.

Työkieli päiväkodissa oli englanti, ja myös päiväkodin lapsille opetettiin englantia. Vaikka kiinan kielen taitokin karttui, tapahtui kommunikointi kiinalaisen henkilökunnan kanssa käytännössä muutamien yhteisten sanojen lisäksi pitkälti elekielellä.

Anni 16.12.2013, kuva 2

Vapaa-ajalla oli ensimmäisen viikon aikana kampuksen opiskelijoita mukana kaupungilla opastajamassa Shanghaissa toimimiseen ja liikkumiseen. Kiinalaiset opiskelijat olivat erittäin avuliaita ja veivät vieraita mielenkiintoisiin kohteisiin, mm. eläintarhaan. Iltaisin kaupunki oli huikaiseva näky, kun joka ikisessä ikkunassa ympäröivissä taloissa paloi valo. Yksi huikea kokemus oli Helmitorni, Shanghain 468 metriä korkea maamerkki, jossa jalkojen alla 271 metrin korkeudesta alaspäin on pelkkää lasia. Siellä tunsi itsensä pieneksi.

Vaati aikamoista rohkeutta lähteä vaihtoon Kiinaan saakka. Onneksi nykytekniikka kuitenkin mahdollistaa mutkattoman yhteydenpidon. Anni olikin päivittäin skypen kautta yhteydessä kotiin ja läheisiinsä.

Vaihto Point Collegen ja Shanghai Institute of Health Sciencesin kanssa jatkuu. Kiinasta on tulossa opettajia luennoimaan Suomeen, ja ehkä myös kiinalaisia opiskelijoita tulee tutustumaan ammatilliseen opiskeluun Suomessa.

Kulttuurien kohtaamisia

Anni ehti kuuden Kiinassa vietetyn viikon aikana vertailla Suomea ja Kiinaa. Kiinalaisessa päiväkodissa lasten toiminta oli hyvin pitkälle ohjattua, päivä oli tarkasti aikataulutettu ja sisälsi myös paljon asioiden opiskelua. Annilla on kokemusta myös työskentelystä päiväkodissa Suomessa, missä lasten ohjelmaan kuuluu enemmän ulkona leikkimistä ja vapaata toimintaa kuin Kiinassa. Suomalaisessa päiväkodissa lapset myös vapaammin ryhtyvät toimeen kiinalaislasten mielellään odottaessa tarkkoja ohjeista ja lupaa. Shanghaissa päiväkodissa jokaisella työntekijällä oli tarkat roolit ja tehtävät, joissa pitäydyttiin. Lapset olivat tunnilla hiljaa, luokassa oli työrauha ja opettajaa kunnioitettiin.

Ruoka oli Kiinassa hyvää ja halpaa, vaikka ei ihan aina tiennytkään mitä söi. Nyt tikuilla syöminenkin onnistuu. Kiinassa vietetty aika oli opettavainen. Omankin maan näkee nyt kotiin palattuaan uudessa valossa. Meillä on Suomessa asiat lapsilla ja nuorilla Annin mielestä todella hyvin. Kiinassa Anni sai myös kokea sen, millaiselta tuntuu olla erilainen. Kadulla hän oli se, jota kaikki tuijottivat ja josta haluttiin ottaa valokuvia. Opettavaista tämäkin.

Jatkosuunnitelmat

Anni on suorittanut opintojaan määrätietoisesti eteenpäin aikataulun mukaisesti. Vapaa-aikaakin on opiskelun ohessa jäänyt sopivasti muuhun elämiseen. Lopputyö on opintojen aikaa vievin, mutta palkitseva projekti.

Hoitoala on vienyt Annin mukanaan ja tähtäimessä onkin jo valmistumisen jälkeen jatko-opinnot. Lähihoitajan perustutkinto on hyvä ponnahduslauta eteenpäin. Tutkintoa Anni suosittelee kaikille sellaisille, jotka haluavat ihmisläheiseen työhön ja ovat luonteeltaan valmiita auttamaan. Anni on.

Anni 16.12.2013, kuva 3