Armenia, Bulgaria, Suomi – Moris Bakalovin polku johti yrittäjäksi Suomeen ja merkonomiopintoihin Point Collegeen

P1150348P
Moris Bakalov ja Filip Martisyan

Armeniasta lähtöisin oleva yrittäjä Moris Bakalov opiskelee parhaillaan Point Collegessa merkonomiksi oppisopimuksella. Hän tuli Suomeen 2010, hankki itselleen alle kuukaudessa työpaikan rakennusalalta, opiskeli Suomen kielen ja perusti 2015 oman yrityksen. Moriksen rakennusalan sisäremontteja ja korjauksia tekevä yritys, Kaunis Maailma, työllistää tällä hetkellä hänet itsensä ja veljen, Filip Martisyanin, mutta tarkoituksena on, että yritys kasvaa ja työllistää tulevaisuudessa myös ulkopuolisia. Merkonomiopinnot Point Collegessa Moris valitsi, koska tarvitsi yrityksen perustamiseen ja liiketoiminnan pyörittämiseen tietoa, ja merkonomin tutkinto on hänen mielestään siihen juuri sopiva.

Moris Bakalov syntyi Armeniassa, mutta perhe muutti Bulgariaan Moriksen ollessa pieni. Hän kasvoi ja kävi koulunsa Bulgariassa. Koska ystävällä oli rakennusalan yritys, Moris aloitti myös työskentelyn rakennusalalla.

Vuonna 2010 Moriksen tie johti Suomeen. Taskussa oli vain vähän rahaa, ja Moris työllistyi jo ensimmäisen kuukauden aikana rakennusalalle ja puhui myöhemmin myös veljensä Filipin samaan paikkaan töihin. Suomen kielen oppiminen oli edellytys, että työsopimus jatkuu. Alkuaika Suomessa meni työhön, Suomen kielen opiskeluun ja nukkumiseen, mutta kaikki tämä kannatti.

Neljä vuotta Suomessa työskenneltyään Moris perusti oman rakennusalan yrityksen. Kaunis Maailma tekee nyt aliurakointeja entiselle työnantajalle. Sisäremontteja ja korjaustöitä tekevän askolalaisen yrityksen toimialue on koko Uusimaa. Moriksen hankkima tuore VTT:n todistus mahdollistaa nyt myös märkätila-asennustyöt, ja verkostoituminen entisen työnantajan kanssa toimii hyvin. Moriksen oman yrityksen toiminta alkoi kesällä 2015, ja nyt kaikki on kunnossa ja markkinointi voi alkaa toden teolla. Tavoitteena on palkata lisää työntekijöitä ja kasvattaa liikevaihtoa. Asiakkaat ovat tyytyväisiä ja tuleva uudestaan ja uudestaan. Point Collegen opintojen myötä yritys on juuri avaamassa uudet nettisivut osoitteella www.kaunismaailma.fi.

– Hakeuduin Point Collegeen lehti-ilmoituksen kautta. Ajatuksissani oli perustaa oma yritys, ja ajattelin merkonomitutkinnon olevan siihen juuri sopiva. Aloitin opiskelun oppisopimuksella jo työskennellessäni entisen työnantajani alaisuudessa. Perustettuani oman yrityksen jatkoin merkonomitutkinnon suorittamista yrittäjän oppisopimuksella. Mentoriksi löytyi yrityksen oma kirjanpitäjä. Nyt opintoni ovat jo pitkällä, Moris kertoo.

– Olen opiskeluun Point Collegessa erittäin tyytyväinen. Voin osallistua lähiopetukseen oman tarpeeni ja tilanteeni mukaan. Tulen lähiopetuspäiviltä joka kerta tyytyväisenä kotiin, opin valtavasti uutta omaan työhöni suoraan sovellettavissa olevaa. Myös yrityksessä työskentelevä veljeni on nyt tulossa opiskelemaan Point Collegeen, Moris summaa opiskeluaan.

– Point Collegen väki on joustavaa, ja kaikki haluavat auttaa. Olen saanut valtavasti apua ja vinkkejä liiketoimintaani ja sen kehittämiseen. Kiitos erityisesti Jari Wetterstrandille ja Susan Helenius-Niemiselle ja koko muulle henkilöstölle. Koskaan ei ole sanottu, että ei voida auttaa. Voin suositella opiskelua Point Collegessa kaikille, Moris kiittää vielä Point College, Aikuiskoulutuksen toimintaa.